15 Δεκ 2009

Ερώτηση Νίκου Νικολόπουλου για τους αγρότες.

Μία ξεχωριστή κοινοβουλευτική παρέμβαση έκανε ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος, προτείνοντας μέτρα στην Κυβέρνηση για τους αγρότες και ειδικότερα για τους νέους αγρότες. Με τον τύπο της ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση με Μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν την αγροτική πολιτική της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον και θα εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη της με το φυσικό περιβάλλον.
Ο Νίκος Νικολόπουλος παρότι είναι βουλευτής της Αντιπολίτευσης υιοθετεί πολιτικές που προβάλλει το κίνημα των νέων αγροτών και ζητά από την κυβέρνηση «να προχωρήσει σε ριζικές τομές και «πράσινες» λύσεις για μια γεωργία με σεβασμό στο περιβάλλον, για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα.
Είναι απαραίτητη η ανάγκη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα», επισημαίνει ο Αχαιός Βουλευτής, «καθώς τόσα χρόνια οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και κανείς δεν τους είπε πως πρέπει να γίνεται αυτό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το πότισμα ή την καλλιέργεια της γης».
Σε άλλο σημείο της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης ο Νίκος Νικολόπουλος καταγγέλει ότι «ο ρόλος του ΕΘΙΑΓΕ μέχρι σήμερα δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον αγρότη. Ο φορέας θα πρέπει να γίνει το εργαλείο για την ανάπτυξη του κλάδου με εφαρμοσμένη έρευνα προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα». Επίσης» συνεχίζει να τονίζει στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Νίκος Νικολόπουλος ότι «επιτακτική είναι η ανάγκη για λειτουργία συστημάτων και φορέων τεχνικής υποστήριξης-γεωργικών εφαρμογών στα χωράφια και με τη συμμετοχή των επαγγελματιών νέων αγροτών. Πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα μελετών, κέντρα μεταφοράς τεχνογνωσίας, κέντρα πληροφόρησης, κέντρα συνεργείων, πιλοτικοί πειραματικοί αγροί, θερμοκοιτίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας, σχολές αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης, υποδειγματικά χωριά, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο κλάδος. Είναι σημαντικό ζήτημα η μεταφορά της τεχνονωσίας.
Επίσης, επιτακτική είναι η ανάγκη για λειτουργία συστημάτων και φορέων τεχνικής υποστήριξης-γεωργικών εφαρμογών στα χωράφια και με τη συμμετοχή των επαγγελματιών νέων αγροτών. Πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα μελετών, κέντρα μεταφοράς τεχνογνωσίας, κέντρα πληροφόρησης, κέντρα συνεργείων, πιλοτικοί πειραματικοί αγροί, θερμοκοιτίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας, σχολές αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης, υποδειγματικά χωριά, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο κλάδος.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του αγροτικού κλάδου. Για τους αγρότες η κλιματική αλλαγή έχει μονοδιάστατη καταστροφική επίδραση, κυρίως στη γεωργική δραστηριότητα και παραγωγή. Το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικά κέντρα και δημιουργεί προβλήματα στο υπόλοιπο 20% του αγροτικού πληθυσμού. Όσο αυτοί έχουν αναμμένο το κλιματιστικό, για παράδειγμα, τόσο μειώνεται η δική τους παραγωγή. Μάλιστα στην Ηλεία το καλοκαίρι που μας πέρασε οι αγρότες πετάξανε όλα τα καρπούζια γιατί καταστράφηκαν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών. Αυτό δείχνει τις διαστάσεις του προβλήματος.
Για αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει και η εφαρμογή των Κωδικών Ορθής Γεωργικής Πρακτικής της Ε.Ε., με τους οποίους προωθείται η περιβαλλοντική καλλιέργεια των γαιών.
Τέλος, οι αγρότες στην Ελλάδα είναι περίπου 250.000 άτομα και πρόκειται για καλλιεργητές, εκτροφείς, αλιείς, φροντιστές του δάσους κ.λ.π., οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Επιτέλους πρέπει να δημιουργηθούν μητρώα επαγγελματιών αγροτών, ώστε να μη συμπεριλαμβάνονται σε αυτά περίπου 600.000 άτομα τα οποία απασχολούνται σε άλλους τομείς αλλά δηλώνουν «αγρότες» και κατά συνέπεια μοιράζονται τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τα κοινοτικά κονδύλια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: