15 Ιαν 2008

ΑΝΟΙΧΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗς ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ


Μια χαμένη ευκαιρία για την Πάτρα , που δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε , για να αποκτήσει η πόλη πολιτιστικές υποδομές , θεσμούς , αλλά και αναπτυξιακή προοπτική , ήταν η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2006 .
Την άποψη αυτή εξέφρασαν οι ομιλητές της χθεσινής παρουσίασης του βιβλίου των Νίκου Νικολόπουλου και Δημήτρη Τσακτσίρα « Μαύρο Κουτί », που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού .
Ο Νίκος Νικολόπουλος στην εισήγησή του μεταξύ των άλλων είπε ότι « ένα λυόμενο Θέατρο , οι αναπλάσεις κάποιων κτιρίων και κάποιων πεζοδρομίων δεν είναι όσα θέλαμε και όσα μπορούσαμε να κάνουμε για την Πάτρα . Το προφανές και χιλιοειπωμένο έλλειμμα επικοινωνίας , που για ακόμα μία φορά άφησε την πόλη στην γωνία της « αφωνίας » και στο περιθώριο της απομόνωσης . Οι επισκέπτες , που μας έταζαν , δεν έφτασαν ποτέ . Η διεθνής απήχηση , μικρή και σχεδόν αόρατη .
Σχεδόν κανένας εξ όσων καλλιέργησαν ελπίδες και προσδοκίες , δεν βρήκε το κουράγιο , να ζητήσει τουλάχιστον ένα « συγνώμη »».
Στην αρχή της εισήγησής του παρομοίασε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας , γιατί αυτό ουσιαστικά ήταν για την Πάτρα ο μεγάλος ευρωπαϊκός θεσμός και σημείωσε : Φανταστείτε , παρά τα πολλά χρήματα που έδινε η κυβέρνηση , σχεδόν κανένα έργο να μην ήταν έτοιμο . Κανένα πρόγραμμα να μην ήταν έτοιμο , και ανακοινωμένο την ώρα της έναρξης , οι δε υπεύθυνοι να λένε , ότι μπορούν να κάνουν αγώνες , μέχρι και σε τηλεφωνικό θάλαμο .
Φανταστείτε να υπήρχε πλήρης αποκλεισμός των Ελλήνων αθλητών , μηδαμινό πρόγραμμα επικοινωνίας , καμιά προβολή της χώρας , τίποτε στον τομέα των χορηγιών … Καμιά τελετή έναρξης , ή λήξης , τίποτα … Παρά μόνο διάφορες κυρίες που να παρουσίαζαν συνταξιούχους αθλητές και συγγενείς τους , σαν « θεούς » για την κορυφαία γιορτή του αθλητισμού .
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά , την κ . Γιάννα Αγγελοπούλου να εγκαταλείπει την προσπάθεια την τρίτη μέρα των αγώνων ».
Αντέκρουσε αυτό που λέγεται ότι πολέμησε την Πολιτιστική αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως πολεμάει την Πάτρα , και αυτό δεν θα το έκανε ποτέ .
Ο συνδημιουργός του « Μαύρου Κουτιού » Δημήτρης Τσακτσίρας , μίλησε για ένα όραμα που δεν πραγματοποιήθηκε , για μια ανάδειξη των τοπικών δυνάμεων που δεν συντελέστηκε , για την διεθνή προβολή της Πάτρας που δεν έγινε , για την αίσθηση και την ελπίδα πως κάτι πολύ καλό για τον τόπο μπορούσε να έλθει μέσω αυτής της διοργάνωσης που όμως διαψεύστηκε στην πράξη . Για την απογοήτευσή μας ότι δεν κατάφερε η πόλη να εκμεταλλευτεί αυτό τον διεθνή θεσμό με τον καλύτερο τρόπο .
Η δημοτική σύμβουλος Μαριάννα Σταματιάδου , μίλησε για την προσωπική της προσπάθεια να μεταφέρει το μήνυμα της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε πόλεις του εσωτερικού και του εξωτερικού που δεν είχε συνέχεια αφού δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων . Σημείωσε δε πως υπήρξαν άνθρωποι του Οργανισμού που έδωσαν την ψυχή τους για την επιτυχία του θεσμού , και οι εθελοντές πραγματικά έκαναν σπουδαία δουλειά , αλλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά περισσότερα .
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Γιάννη Δημαρά , Δημήτρη Πεφάνη και Νίκου Τσούκαλη , Κωστή Καπέλλα και η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση .

(ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έπρεπε κάποια στιγμή να αναδειχθεί το ζήτημα της πολιτιστικής.Βέβαια κανείς δεν είχε το θάρρος να το κάνει.Τέλικα ο κ.Νικολόπουλος, μπροστάρης όπως πάντα, ήταν ο μόνος που το ανέδειξε (δεν περίμενα και κάποιος άλλος να το κάνει!!!)Είμαι μαζί σου σε ότι χρειαστείς.ΣΥΝΕΧΙΣΕ!!!!!!!!!!