13 Φεβ 2010

Ο Νίκος Νικολόπουλος στην Μάλτα με επιτροπή της Βουλής



Στην Μάλτα πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Συνάντηση για την Υποστήριξη της Ισραηλινό - Παλαιστινιακής Ειρήνης στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου.

Μετά από εισήγηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας η κοινοβουλευτική της ομάδα εκπροσωπείται στην νέα σύνοδο της “Parliamentary Assembly of the Mediterranean” από τον Βουλευτή Αχαίας κ. Νίκο Νικολόπουλο
Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Φιλ.Πετσάλνικου επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής ορίστηκε ο κ. Νικολόπουλος, ενώ συμμετέχουν ο Βουλευτής Β ’ Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γερανίδης, ο πρέσβυς της Ελλάδος στην Μάλτα κ. Αλεξ. Ράλλης και ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κ. Μιλτιάδης Μακρυγιάννης.
Την αποστολή υποδέχτηκε στην Μάλτα ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Mr. Sergio Piazzi ο οποίος την Πέμπτη το βράδυ παρέθεσε κλειστό δείπνο μεταξύ των μελών του Politic Bureau προς τιμήν του Πρόεδρου της Αιγυπτιακής Βουλής H.E Ahmed Fathi Sorour. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στην πρώτη πρωτεύουσα της Μάλτας, την Medina , στον ιστορικό χώρο XARA PALACE
Η Ελλάδα δεν μπορούσε να μην είναι παρούσα καθώς είναι από τα ιδρυτικά και ενεργά μέλη της Συνέλευσης και κατέχει την θέση της αντιπροεδρίας. Εκεί συζητήθηκαν αναλυτικά και σε βάθος όλες οι πτυχές του ακανθώδους και διακεκαυμένου Ισραηλινό-Παλαιστινιακού ζητήματος.
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Ν. Νικολόπουλος με την ιδιότητα του τακτικού μέλους του Parliamentary Assembly of the Mediterranean παρουσίασε τις θέσεις και τις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας
« Η Ελλάδα, σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών , συνεχίζει να υποστηρίζει την δημιουργία ενός βιώσιμου, ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους που θα συνορεύει με το Ισραήλ ειρηνικά και με ασφάλεια.
Παρά την κινητικότητα που δημιούργησε η προσωπική εμπλοκή του Προέδρου των ΗΠΑ Obama στο Μεσανατολικό κατά το διαρρεύσαν έτος, η προοπτική επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή, είναι στην παρούσα συγκυρία αβέβαιη. Η κατάσταση παραμένει στάσιμη και στου τρεις δίαυλους της ειρηνευτικής διαδικασίας ( Παλαιστινιακό, Συριακό, Λιβανικό) . Ωστόσο από την αρχή του έτους, 2010, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς παρατηρούνται ορισμένες ενδείξεις περί ωρίμανσης των συνθηκών για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προφανώς δεν θα δώσει την λύση, αλλά βάζει ένα, μικρό λιθαράκι αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή. Για τούτο σημασία μεγάλη έχουν οι πληροφορίες και τα μηνύματα που θα προκύψουν από τις εργασίες μας και η σωστή χρήση και διάδοση τους.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι απεδείχθη πολύτιμη, για τις εργασίες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης , η μακρά θητεία του Αχαιού πολιτικού τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και στην Δυτικό-Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αρκετές φορές χρειάστηκε να δώσει πληροφορίες και απαντήσεις για συζητήσεις σχετικές του θέματος που έχουν λάβει χώρα στο Στρασβούργο και στο Παρίσι τα προηγούμενα χρόνια
Στην συνέλευση πήραν μέρος 25 χώρες και οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο St’ Paul’ s Bay στο ξενοδοχείο Dolmen Resort.
Την πρώτη μέρα των εργασιών πήραν το λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Dr. Tonio Borg, ο γενικός γραμματέας- εκπρόσωπος του ΟΗΕ Mr. Oscar Fernandez-Taranco, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου Mr. Rudy Salles , o εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Βουλής Mr. Tayseer Quba’a , ο Τούρκος Υπουργός Mr. Cemil Cicek , o Υπουργός της Ιορδανίας Mr. Nasser Judeh και ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής Mr. Ahmed Fathi Sorour.
Από την Ελληνική Αντιπροσωπεία τοποθετήθηκε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος ανέφερε: « Η πρόσκληση της Ελλάδος στην Διάσκεψη της Annapolis (Νοεμβριος 2007) αποτέλεσε την επιβράβευση της εντατικής και συνεπούς κατά τα τελευταία χρόνια Μεσανατολικής της πολιτικής. Κατοχύρωσε τον ρόλο της Ελλάδας ως απόλυτα αποδεκτής και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές , ενώ κατέγραψε το ιδιαίτερο Ελληνικό ενδιαφέρον για την προστασία των δικαιωμάτων του Ελληνο-ορθόδοξου Παλαιστινιακού πληθυσμού και των θρησκευτικών του θέσεων (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) .»
Ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας κ. Ν. Νικολόπουλος εμφαντικά έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «Η Ελληνική πλευρά επιμένει να υπογραμμίζει την υποχρέωση της Διεθνούς Κοινότητας και ιδίως της Ε.Ε να προσδώσουν το στοιχείο της λειτουργικής συμβίωσης και όχι του οχυρωμένου διαχωρισμού του Παλαιστινιακού κράτους με το κράτος του Ισραήλ. Οι αδήριτες γεωγραφικές και δημογραφικές πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί από το 1967 και εντεύθεν , έχουν επιβάλλει ένα «σφυχταγκάλιασμα» των δυο κοινωνιών αυτής των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Διεκδικώντας την ίδια γη, λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ενιαίας κατ ’ουσία οικονομίας. Συνεπώς οι πολιτικές διευθετήσεις τις οποίες καλούνται να συνδιαμορφώσουν οι δυο πλευρές θα πρέπει να αναδεικνύουν τα κοινά και αλληλένδετα συμφέροντα που έχουν διαμορφωθεί. Κλειδί της συμβίωσης των δυο κρατών είναι η ασφάλεια , η οποία προκύπτει όχι από την συντριπτική υπεροπλία και τους στρατιωτικούς συσχετισμούς αλλά από τον συμβιβασμό που θα επιτευχθεί στην βάση του αμοιβαία επωφελούς συνεταιρισμού των δυο διακριτών πολιτειακών δομών ,Ισραήλ και Παλαιστινιακό κράτος , που καλούνται να συνυπάρξουν.»
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τους διοργανωτές στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδος και η δημιουργική και χρήσιμη συμβολή της στις προσπάθειες επίλυσης αυτού του μεγάλου προβλήματος.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
1. Από το επίσημο δείπνο μεταξύ των μελών του Politic Bureau προς τιμήν του Πρόεδρου της Αιγυπτιακής Βουλής H.E Ahmed Fathi Sorour, στον ιστορικό χώρο XARA PALACE, στην Medina.
2. Η Ελληνική Αντιπροσωπία ο κ. Νικολόπουλος , ο πρέσβης της Ελλάδος στην Μάλτα κ. Αλεξ. Ράλλης και ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κ. Μιλτιάδης Μακρυγιάννης.
3. Με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Dr. Tonio Borg και τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Αλεξ. Ράλλη.
4. Με τον Πρόεδρου της Αιγυπτιακής Βουλής H.E Ahmed Fathi Sorour.

Δεν υπάρχουν σχόλια: