Στην ζώνη κινδύνου κατάρρευσης παρά το σύμφωνο Spidla βρίσκεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, εξ αιτίας των οφειλών του Υπουργείου Υγείας που αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που εμποδίζουν την μακροπρόθεση χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, απειλώντας με διακοπή τη λειτουργία των δομών.
Η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, ανακοίνωσε στις 16 Φεβρουαρίου στη Βουλή τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών για πλήρη κάλυψη των οφειλών του 2009 και για αύξηση του ποσού χρηματοδότησης για το 2010. Ωστόσο, οι μονάδες ψυχικής υγείας βρίσκονται ένα βήμα προ της χρεοκοπίας, μιας και δεν έχει καταβληθεί καμία χρηματοδότηση για το 2010!
Το σοβαρό αυτό θέμα, θέτει με Ερώτησή του προς την Υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, τονίζοντας ότι η κατάσταση ολοένα και επιδεινώνεται καθώς οι 3.000 εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και η γενική υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας οδήγησε στη μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
«Είναι γνωστό ότι το σύστημα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα στερείται κοινοτικής φροντίδας, έχει ελάχιστα, σε σχέση με τις ανάγκες, Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και ως εκ τούτου, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση κρίνεται άλλοτε ως «ανεπαρκής» και άλλοτε ως «στρεβλή».
Το ζήτημα, που διαχρονικά επανέρχεται, είναι η αγεφύρωτη διάσταση που ολοένα μεγαλώνει ανάμεσα στις διακηρύξεις και τις πολιτικές πρακτικές. Σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν περίπου 420 δομές ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα κ.ά., περισσότερα από 230 κέντρα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών και ενημέρωσης ενώ στο πλαίσιο του «Ψυχαργώς» και τα εμπλεκόμενα ΝΠΙΔ απασχολούνται περίπου 3.000 εργαζόμενοι», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος προσθέτοντας ότι το σύμφωνο Spidla του 2009, που πήρε το όνομα του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε, ο οποίος απέτρεψε την κατάρρευση της μεταρρύθμισης χάρη στην ευαισθησία του, συνδέει σαφώς την καθημερινή εξέλιξη στον τομέα της ψυχικής υγείας με τη διάθεση των κοινοτικών πόρων – ποσό που αναμένεται να φτάσει συνολικά στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
«Ως χώρα, ωστόσο, δεν έχουμε πείσει ότι έχουμε προσαρμοστεί, μιας και λόγω γραφειοκρατίας τα βήματά μας θυμίζουν αυτά της χελώνας. Έτσι, το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης απώλειας εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικούς πόρους λόγω γραφειοκρατίας, καθυστερήσεων και οφειλών του Υπουργείου Υγείας, απειλεί την εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία μονάδων ψυχικής υγείας», τονίζει στην Ερώτησή του ο Αχαιός Βουλευτής ρωτώντας τους Υπουργούς ποιες είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες που σκοπεύουν να λάβουν με σκοπό την αποφυγή της κατάρρευσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και τι πρόκειται να γίνει για την αποπληρωμή των εργαζομένων στο Εθνικό Σχέδιο για την Ψυχική Υγεία «Ψυχαργώς.
Επίσης ρωτά την Υπουργό Υγείας αν προτίθεται να υλοποιήσει το Σύμφωνο Spidla του 2009 έτσι ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των 3.000 ψυχικά ασθενών και άλλων τόσων εργαζομένων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου