Να επωμίζονται τεράστιο ψυχολογικό φορτίο που οδηγεί σε συμπτώματα κατάθλιψης, εξαναγκάζονται οι έφηβοι εξ αιτίας του εξοντωτικού εκπαιδευτικού συστήματος όπως αποδείχθηκε με μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια ώρα, επιστήμονες διατυπώνουν προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως λένε, ένα πρώτο και πολύ βασικό μέτρο μπορεί να αποτελέσει η τοποθέτηση ψυχολόγων ή κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων. Όπως πιστεύουν, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σημαντικά όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς με απώτερο σκοπό την αρμονική λειτουργία της και την αποφυγή ή τουλάχιστον την έγκαιρη και επιστημονικά σωστή αντιμετώπιση τυχόν δυσάρεστων περιστατικών και καταστάσεων.
Ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καλώντας τις να απαντήσουν αν προτίθενται και πότε να υλοποιήσουν τις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης των εφήβων και να εκθέσουν την άποψή τους για τις επιστημονικές μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, όπως λένε οι επιστήμονες η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας στο ζήτημα του έγκαιρου εντοπισμού ανησυχητικών ενδείξεων σε μαθητές είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο σε πρώτο επίπεδο και στη συνέχεια μέσα από στενή συνεργασία είτε με τον σχολικό ψυχολόγο είτε με εξωτερικούς φορείς, αρμόδιους σε θέματα ψυχικής υγιεινής, π.χ. δημόσια κέντρα ψυχικής υγιεινής σε δεύτερο επίπεδο, οδηγεί τελικά στην έγκυρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, δηλαδή στο τρίτο και τελικό επίπεδο.
«Οι αρμόδιοι επιστήμονες λένε ότι απαιτείται διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων από επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας με αποκλειστικά κρατική ευθύνη. Η συμμετοχή γονέων και εκπαιδευτικών στα συγκεκριμένα σεμινάρια, όπως προτείνουν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, με ταυτόχρονη όμως νομοθετική μέριμνα για την παροχή γονικής άδειας για τους γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αλλά και με επέκταση της ήδη υφιστάμενης ρύθμισης για τους γονείς οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αντίστοιχη ρύθμιση προτείνουν ότι πρέπει να υπάρξει και για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα σεμινάρια», παρατηρεί ο κ. Νικολόπουλος ο οποίος ρωτά τις Υπουργούς αν και πότε θα εφαρμοστεί η πρόταση για θέσπιση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και αν θα ληφθούν μέτρα και πότε, σε επίπεδο διευκόλυνσης γονέων και εκπαιδευτικών, για την συμμετοχή σε τέτοια σεμινάρια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου