Τον κίνδυνο να αποτραπούν σπουδαίες επενδύσεις αν δεν προχωρήσει άμεσα αλλά βελτιωμένο σε πολύ κρίσιμα σημεία, το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) επεσήμανε ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, μιλώντας σήμερα(χθες Τρίτη) στη Βουλή, στη συζήτηση επί των άρθρων για τις Α.Π.Ε. Ο Αχαιός Βουλευτής, τόνισε ότι εκκρεμούν προς αξιολόγηση εδώ και ενάμιση χρόνο, επενδύσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ για Α.Π.Ε, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι βάζει εμπόδια και πατά φρένο στους ενδιαφερόμενους επενδυτές την ύστατη ώρα με κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος πλούτος και πολυπόθητες θέσεις εργασίας.
«Υπάρχουν αιτήσεις 60 χιλιάδων μεγαβάτ. Στα θαλάσσια πάρκα κάνετε διαγωνιστική διαδικασία. Εδώ πώς θα γίνει; Το μεγάλο στοίχημα είναι να αναθεωρηθεί η οικονομία και να πυροδοτηθεί η αναπτυξιακή μηχανή. Εδώ πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Πρέπει να προχωρήσετε το ΕΣΠΑ. Τα φωτοβολταϊκά καλό θα ήταν να αντιμετωπιζόντουσαν σαν ηλεκτρομηχανολογικά έργα και όχι σαν κτίρια για να μπορούμε να προχωρήσουμε περισσότερο. Εσείς φιλοδοξείτε ότι θα φέρετε κάθε χρόνο 1.000 μεγαβάτ αν και σε κάποια σημεία στην ίδια σελίδα της εισηγητικής έκθεσης μιλάτε για 500 έως 1.000. Το έχετε μετρήσει; Είναι 1.000 ή 500 έως 1.000; Είναι διαφορετικό», είπε στην Υπουργό Περιβάλλοντος, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για άσκηση πολιτικής «στο πόδι» την ώρα που η παγκόσμια στροφή για εξοικονόμηση ενέργειας έχει ξεκινήσει.
Ο κ. Νικολόπουλος, τόνισε ότι η «πράσινη» ενέργεια δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ολίγων πλουσίων, καλώντας την Κυβέρνηση να κάνει συμμέτοχους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες κάθε κλάδου, στην ανάπτυξη με την χρήση Α.Π.Ε.
«Πρέπει και οι αγρότες που έχουν θερμοκήπια, για ιδία χρήση να έχουν την δυνατότητα να εγκαθιστούν φωτοβολταικά και το πλεόνασμα που θα έχουν να το δίνουν στο διασυνδεδεμένο σύστημα και να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στις Περιφέρειες τους, έστω να μπορούν και με αυτό τον τρόπο, όπως γίνεται με τις στέγες στα σπίτια και το οικιακό ρεύμα κατανάλωσης», επεσήμανε.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα άρθρα 8 και 9 με τα οποία επιτρέπεται, κατ΄ εξαίρεση, εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές, εκτός των περιοχών απολύτου προστασίας της συνθήκης RAMSAR, ο κ. Νικολόπουλος παρατήρησε ότι υπάρχει ο φόβος, ο κανόνας να γίνει εξαίρεση ή η εξαίρεση να γίνει κανόνας...
«Στο άρθρο 9 υπάρχει φόβος από την υποκειμενική ερμηνεία. Όσον αφορά στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει βάση στην λογική της ότι το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να καθορίσει το συντομότερο δυνατό με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος τα κριτήρια με τα οποία διαβαθμίζονται ποιοτικά και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας, η αγροτική γη», είπε ο Βουλευτής, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα επίπεδα, είναι απόλυτη ανάγκη να εξασφαλιστούν οι πόροι από την προσέλκυση νέων επενδύσεων για τις Α.Π.Ε, με την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου