Με αφορμή την ανακοίνωση της Κυβέρνησης του προσχεδίου για τον «Καλλικράτη» ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Το σχέδιο «Καλλικράτης» της Κυβέρνησης έχει γίνει επί του προχείρου χωρίς να έχει προηγηθεί βαθιά σκέψη, κυρίως για τις κοινωνικές αλλαγές που θα επιφέρει, οι οποίες είμαι σίγουρος ότι με τη σειρά τους θα επιφέρουν πολιτικές παλινωδίες αλλά και θα μετατρέψουν την πολιτική σε σπορ άνευ ουσίας.
Θέλω να πω, ότι διαβλέπω, πως με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» όπως έχει σχεδιαστεί κινδυνεύουμε να χάσουμε εκείνα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα, τα οποία συντηρούν όσο γίνεται αποτελεσματικά, τα αντανακλαστικά του θεσμού στο πρόβλημα του πολίτη. Θα δημιουργηθεί φοβάμαι μια απρόσωπη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτό είναι ένας κίνδυνος. Ένας ακόμη είναι ότι αυτό το πρόβλημα θα είναι οξύτερο στους Δήμους της περιφέρειας. Στην πλατιά γεωγραφική δομή τους όπου υπάρχουν π.χ. πολλοί οικισμοί, ο «Καλλικράτης» θα ακυρώσει τις τοπικές ιδιομορφίες κι όσο κι αν ακούγεται παράξενο θα αδυνατίσει ακόμα και τα τοπικά ήθη και έθιμα! Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι θα επιφέρει συγκρούσεις συμφερόντων, αντιλήψεων και συμπεριφορών στις τοπικές κοινωνίες που θα υποχρεωθούν να αποτελέσουν κομμάτι αυτής της διοικητικής «Βαβέλ». Και φυσικά, οι συγκρούσεις δεν θα υπηρετήσουν ούτε το δίκαιο του καθενός ούτε την αναπτυξιακή προοπτική των νέων Δήμων.
Σε πολιτικό επίπεδο, φοβάμαι ότι ο «Καλλικράτης» θα «σβήσει» την δυνατότητα εκκόλαψης πολιτικών στελεχών. Οι Δήμοι, θα πάψουν να είναι-επιτρέψτε μου την έκφραση- το «Δημοτικό Σχολείο» νέων, ικανών και δυναμικών στελεχών που θα ανανεώσουν το πολιτικό δυναμικό της χώρας. Η εκλογή θα γίνει πλέον αποκλειστική υπόθεση μάρκετινγκ, διαφημιστών, επικοινωνιακών συμβούλων και εταιρειών δημοσίων σχέσεων. Θα χαθεί η άμεση επαφή με τον ψηφοφόρο πολίτη, θα πάψει η «μάχη» της γειτονιάς και τα ψηφοδέλτια θα γεμίσουν από ας πούμε «γκόλντεν μπόις» του πολιτικού μάρκετινγκ και του lifestyle.
Εν τέλει, θα χαθεί εκείνο που ήξερε μέχρι σήμερα ο πολίτης. Θα πάψει να λέει ο πολίτης «θα παραπονεθώ στον Δήμαρχο». Θα χάσει ο πολίτης το ενδιαφέρον του για τα κοινά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποκοπεί από την κοινωνία. Κι αυτό δεν θα λύσει τα προβλήματα. Θα τα διογκώσει και θα δημιουργήσει νέα. Τα νεόκοπα στελέχη λοιπόν, ούτε θα προέρχονται από την κοινωνία ούτε θα την υπηρετούν. Θα είναι γρανάζια του μηχανισμού του κεντρικού πολιτικού συστήματος και άρα ούτε λόγος να γίνεται για αποκέντρωση.
Κοντολογίς, αυτό που χρειάζεται είναι να βασανίσουμε περισσότερο τη σκέψη μας για την διοικητική μεταρρύθμιση με κορωνίδα την κοινωνική της υπόσταση».
30 Απρ 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου