21 Νοε 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ- Κυριακή 22 Νοεμβρίου

«Τα κόμματα γυρίζουν σελίδα, οι μηχανισμοί κλονίζονται: οι πολίτες μπροστά από τις ηγεσίες». Αυτό είναι το θέμα της άκρως ενδιαφέρουσας εκδήλωσης / ανοιχτής συζήτησης που θα διεξαχθεί στις 8 το βράδυ της προσεχούς Κυριακής στο ξενοδοχείο «Αστήρ» και στα πλαίσια του «Forum Ανάπτυξης 2009”, με κεντρικούς ομιλητές, τον Βουλευτή της Β’ Αθηνών και πρώην υπουργό, Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον Βουλευτή Αχαΐας, Νίκο Νικολόπουλο και τον πρόεδρο του Forum 2020 και πρώην Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Νίκο Καραχάλιο.
Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το Forum 2020, το Ινστιτούτο Νέων Πάτρας και την Λέσχη Πολιτισμικής Παρέμβασης Γυναικών, αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον καθώς λίγο μετά τα μηνύματα που έστειλαν οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου στη Ν.Δ. και λίγες μέρες πριν την εκλογή νέου προέδρου στην φιλελεύθερη παράταξη, τρεις άνδρες που λειτουργούν ως ουσιαστικές πολιτικές οντότητες υπερασπιζόμενοι διαχρονικά την ανανέωση με ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ανάγκη για νέους κομματικούς μηχανισμούς που θα δημιουργήσουν νέα οράματα και θα μιλήσουν για την Ελλάδα του… 2020, θα εκφράσουν τις απόψεις τους για το πρόσφατο χθες, το σήμερα και το αύριο μιας μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης που έχει ανάγκη η χώρα.
Οι τρεις παλιοί φίλοι και καθημερινοί σχεδόν συνομιλητές, μέσα από το ανεξάρτητο προσωπικό πρίσμα με το οποίο ο καθένας αντιμετωπίζει τις εξελίξεις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην εκδήλωση της Κυριακής θα συμφωνήσουν στην διάγνωση της «πάθησης» του φιλελεύθερου χώρου στην Ελλάδα (σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη), αλλά και στην ανάγκη για την δημιουργία μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας, που πέρα από πρόσωπα και ηγεσίες, θα επαναπροσεγγίσει τον πολίτη, δείχνοντας του εμπιστοσύνη και παράλληλα θα του προσδώσει νέα οράματα μέσα από διαρκείς και απολύτως εφικτές στοχεύσεις.
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του αναμένεται να αναφερθεί στα πολιτικά εκείνα χαρακτηριστικά που «εκφύλισαν» μέσα σε 5,5 χρόνια μια μεγαλειώδη πορεία νίκης της φιλελεύθερης παράταξης, τονίζοντας πως η λειτουργία ενός κόμματος με αναχρονιστικούς οργανωτικούς μηχανισμούς και με πρόσωπα που έχουν «φθαρεί» δεν μπορεί να υφίσταται σε μια εποχή που οι πολίτες σε όλο τον κόσμο αμφισβητούν έντονα όλες τις «αυθεντίες». Παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί σε όλες τις πολιτικές και δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ν.Δ. τονίζοντας πως πέρα και πάνω από τις ηγεσίες, μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη οφείλει να στηρίζεται στην ενεργή παρουσία των λαϊκών κινημάτων και των κοινωνικών οργανώσεων.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Νικολόπουλος αναμένεται να υπογραμμίσει ότι σε μία εποχή, κατά την οποία η πολιτική ρευστότητα έχει μεγαλώσει και ο πολιτικός χρόνος τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, οι πολιτικοί θα πρέπει να μπορούν να σπάσουν τα δεδομένα και να ανατρέψουν αντιλήψεις που μέχρι πρότινος έμοιαζαν πάγιες. Και για να το πράξουν αυτό θα πρέπει να αφουγκραστούν την κοινωνία, ζώντας μέσα στην κοινωνία κι όχι σε πολυτελείς «θαλάμους απομόνωσης», στα κέντρα ή τα παράκεντρα εξουσίας, στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας, θα επισημάνει την λαϊκή απαίτηση για εκλογές από την βάση της Ν.Δ. που ξεκίνησε από την περιοχή μας και η οποία πολύ γρήγορα «φούντωσε» σε όλη την χώρα και έφτασε να γίνει μια πραγματικότητα, έστω κι αν στην αρχή ο ίδιος λοιδωρήθηκε από κάποιους.
Ο Νίκος Καραχάλιος, με την σειρά του θα παρουσιάσει τους στόχους του Forum 2020 που έχει ιδρύσει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαλόγου που θα κοιτάζει το παρελθόν αλλά θα στοχεύει στο μέλλον, με στόχο την δημιουργία νέων οραμάτων μέσα από νέου τύπου πολιτικές, έστω κι αν μοιάζουν ανατρεπτικές. Επίσης, αναμένεται να τονίσει ότι στη νέα μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη η σύνθεση πρέπει να έχει όρια και η συναίνεση να μην ταυτίζεται με τον συμβιβασμό, αλλά και πως πρέπει να αναζητηθεί ο δρόμος προς μία νέα εθνική ταυτότητα, που θα σέβεται την ευρωπαϊκή ιδέα, δεν θα διακατέχεται από εθνικιστικές τάσεις, αλλά θα σηματοδοτεί την ύπαρξη μιας διακριτής οντότητας με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: