4 Νοε 2009
Και νέα συγκέντρωση stagiers στο «Σπίτι Πολιτισμού» στην Πάτρα
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΟΜΗΡΙΑ Ή ΑΝΕΡΓΙΑ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: ΕΡΓΑΣΙΑ
Μίλησε στους απειλούμενους διωκόμενους ο Νίκος Νικολόπουλος
Μία από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις, που έχουν γίνει στις αίθουσες εκδηλώσεων, στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στα Προσφυγικά Πατρών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής του Σωματείου «Αλληλεγγύη»νέων συμβασιούχων stagiers.
Στην μαχητική συνάντηση διαμαρτυρίας πήραν μέρος εκατοντάδες νέοι, που πλημμύρισαν την αίθουσα του θεάτρου ενώ έφταναν οι συγκεντρωμένοι το δρόμο. Από το βήμα χαιρετισμό συμπαράστασης απηύθυναν στελέχη εργατικών ενώσεων, συνδικαλιστικών και άλλων φορέων καθώς και οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Ν. Νικολόπουλος και Ν. Τσούκαλης.
Ο Βουλευτής Αχαίας κ. Νίκος Νικολόπουλος μεταξύ άλλων είπε:
«Όλοι εσείς είδατε ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες να επιχειρείται μία βίαιη ανατροπή όλων των δεσμεύσεων της Πολιτείας απέναντί σας. Είδατε Υπουργό από τηλεοράσεως να κατηγορεί εργαζόμενος των STAGE ότι είναι συνένοχος σε…εργασιακό μεσαίωνα.
Όλοι γνωρίζουμε πως μία θέση stage δεν προσφέρει ούτε επαγγελματική αποκατάσταση ούτε μονιμότητα. Όλοι μπορούμε να δεχτούμε πως το ανασφάλιστο μηνιάτικο των 500 ευρώ δεν μειώνει ουσιαστικά την ανεργία αλλά και ούτε τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκες για νέο προσωπικό πλήρους απασχόλησης.
Έτσι, ενδεχομένως μπορούμε να δεχτούμε πως θα έπρεπε να μελετηθούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των stage, αλλά με τίποτα δεν γίνεται να δεχτούμε ότι μπορεί μία κυβέρνηση να σβήσει και να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για ενίσχυση μοριοδότησης στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, δολοφονώντας κάθε ελπίδα και προσδοκία χιλιάδων νέων ανθρώπων!
Αυτό πλέον, φίλες και φίλοι, δεν είναι αλλαγή πολιτικής και εξυγίανση του δημόσιου τομέα, αλλά μία ρεβανσιστικής έμπνευσης πολιτική πράξη με ουσιαστικό κίνητρο την εκδίκηση χιλιάδων ανθρώπων που οι σημερινοί κυβερνώντες τους κατέταξαν αυθαίρετα στα «γαλάζια παιδιά» και γι’ αυτό φρόντισαν να τους… ξεφορτωθούν καλού κακού, μια κι έξω!
Ε, αυτό δεν είναι Δημοκρατία.
Αυτό δεν είναι το δίκιο του εργάτη, αυτό είναι το δίκιο του αφέντη.»
Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμιά δημοκρατική λογική στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ να τους πετάξει στο δρόμο. Αν δεν μας αρέσουν οι συνθήκες εργασίας τους, ας τις αλλάξουμε. Δεν υπάρχει δίλλημα ομηρία ή ανεργία. Η απάντηση είναι δουλειά. Είναι εργασία.
Η διαχείριση θεμάτων όπως οι απασχολούμενοι σε προγράμματα stage, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και οι άνεργοι που επρόκειτο να προσληφθούν στους ΟΤΑ αποδεικνύει ότι τίποτα δεν έμαθαν από τα νέα, τίποτα δεν άλλαξαν από τα παλιά και ότι θα είναι κοινωνικά επώδυνη η παρουσία τους για τους πολιτικούς αντιπάλους.
Ο δε, τρόπος χειρισμούς του προβλήματος κατέδειξε ότι αρκετά ζητήματα είχαν προαποφασιστεί χωρίς όμως να έχουν εξεταστεί σε βάθος οι επιπτώσεις και τα επόμενα βήματα.
Το Κράτος, όμως, ανεξάρτητα κυβερνήσεων και κομμάτων, δεν εκδικείται.
Η ειρωνεία είναι βέβαια, πως πρόκειται για τους κυβερνώντες που προεκλογικά υπόσχονταν ισονομία και δικαιοσύνη για όλους τους Έλληνες αι έναν εντελώς ανοικτό ακομμάτιστο τρόπο διακυβέρνησης. Αλλά, όπως ανέφερε, εδώ σήμερα δεν θέλω να κάνω πολιτική. Δεν θέλω να χρωματίσω με υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους την συνάντηση μας γιατί εμένα τουλάχιστον οι εργαζόμενοι με stage ή άλλου είδους συμβάσεις είχαν όλοι «γαλάζιο» χρώμα, ούε πρόκειται για ζήτημα «γαλάζιων» «πράσινων» ή \»κόκκινων» παιδιών.»
Επέμενε δε, λέγοντας: «Πρωτίστως, θέτω ζήτημα νομιμότητας. Αμφιβάλλω αν η κυβέρνηση με νόμιμο τρόπο μπορεί να διαγράψει την ενισχυμένη μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του Δημοσίου και γι’ αυτό μαζί μας σήμερα βρίσκονται και έγκριτοι νομικοί, ενεργοί πολίτες της Πάτρας με εγνωσμένη πορεία και αξία που μπορούν να τοποθετηθούν, αλλά και να παρασταθούν σε κάθε νομική διεκδίκηση που θα ξεκινήσει από εδώ και πέρα.
Θέτω όμως και ζήτημα ουσιαστικής ισονομίας. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με δύο νόμους, το 1999 και το 2000 μονιμοποίησε απευθείας πάνω από 2.500 εργαζόμενους με stage στο Δημόσιο. Ήταν νόμιμες εκείνες οι νομοθετικές πράξεις, αλλά είναι νόμιμη και η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης; Κι αν είναι νόμιμες, είναι και ηθικές; Γιατί αντιμετώπισαν διαφορετικά αυτές τις περιπτώσεις το 2000 και διαφορετικά αυτές τις περιπτώσεις και διαφορετικά τις σημερινές;
Αυτό που ζητάμε έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, από το λαϊκό ΠΑΣΟΚ. Νομικό πλαίσιο υπάρχει. Ο νόμος του 1999 που φέρει την υπογραφή και του σημερινού Πρωθυπουργού. Είμαι σίγουρος ότι αν του το θυμίσουμε θα ξανασκεφτεί το θέμα. Υπάρχει ο νόμος Παυλόπουλου. Μπορεί με συνδυασμό των δύο νόμων να προκύψει το άριστο.
Εμείς εδώ ξέρουμε τι είναι το σωστό. Ζητάμε το δίκαιο, ζητάμε το ηθικό».
Τέλος, με ένταση κατέληξε «Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Θα ήθελα να σας ακούσω. Να τοποθετηθείτε εσείς και να εκφραστείτε. Όπως και οι έγκριτοι νομικοί που βρίσκονται ανάμεσά μας. Θέλω μόνο να σας διαβεβαιώσω πως προσωπικά, είμαι δίπλα σας. Με όλες μου τις δυνάμεις θα σταθώ στο πλευρό σας κι ας ματώσω, προκειμένου αυτά που σας υποσχέθηκε η Πολιτεία να μην ακυρωθούν.
Εγώ λέω λοιπόν πως δεν μπορεί κανένας να ανεβεί στην πλάτη μας. Εκτός εάν εμείς δεχτούμε και σκύψουμε».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου