Σκέψεις για την σύσκεψη Βουλευτών, Νομάρχη, Δημάρχου…
Ενώ αποτελεί «γάγγραινα» για την Πάτρα και την Αχαΐα το γεγονός πως – κατά κοινή ομολογία – οι πολιτικοί παράγοντες και οι φορείς της περιοχής δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης, ούτε για τα απλά και τα αυτονόητα, εντούτοις έχει αποδειχθεί πολλάκις πως κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης τοπικών συμμαχιών έχει ναρκοθετηθεί από διάφορα πολιτικά και μικροτοπικά συμφέροντα και συνήθως, «άγεται και φέρεται» από τις εκάστοτε εξουσίες και κυβερνήσεις.
Η κακώς εννοούμενη «υποστήριξη» των κυβερνητικών παραγόντων, ακόμα και προς τις οφθαλμοφανώς άδικες για την περιοχή αποφάσεις / πράξεις της (εκάστοτε) κυβέρνησης και ακόμα χειρότερα, η κακώς εννοούμενη «αντιπολίτευση» των μη κυβερνητικών στελεχών, ακόμα και σε αποφάσεις που είναι υπέρ της περιοχής, δείχνουν πως το πολιτικό δυναμικό της περιοχής, θέλει πρωτίστως να αισθάνεται αρεστό στο κόμμα του και δευτερευόντως ωφέλιμο στην περιοχή του, γεγονός βέβαια, που οδηγεί στην διαρκή υποτίμηση – απαξία του από τους πολίτες του νομού.
Θα ήταν ευχής έργο να διαμορφωθεί ένα «πολιτικό διευθυντήριο» ή ένα άτυπο «πολιτικό συμβούλιο» στην Αχαΐα. Αλλά, προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτηματικά. Με πρώτο, το ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτό;
Αυτό το «διευθυντήριο» θα πρέπει να είναι μικρό και ευέλικτο, αλλά πως θα αποφευχθεί για παράδειγμα, η συμμετοχή σε αυτό, όλων των Δημάρχων και Κοινοταρχών του νομού; Μέσω της ΤΕΔΚ πιθανότατα, στην οποία όμως υπάρχουν επίσης εσωτερικές κόντρες και τριβές.
Έπειτα, όσοι συμμετέχουν σε αυτό το «διευθυντήριο» θα πρέπει να συναποφασίσουν ότι η κομματική «βαλίτσα» τους, χωράει μέσα στην «βαλίτσα» της Αχαΐας, κι όχι το ανάποδο.
Με άλλα λόγια, να μην έχουν πρόβλημα, κυβερνητικοί και μη, να πάνε ακόμα και κόντρα στις ντιρεκτίβες των κομμάτων τους, όταν αυτές πάνε κόντρα στα συμφέροντα της περιοχής.
Με ποια θέματα θα ασχολείται το «διευθυντήριο»;
Ενδεχομένως με όλα. Και δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί σε όλα. Αλλά, δεν θα πρέπει να υπάρχουν προαπαιτούμενα στον διάλογο. Για παράδειγμα δηλαδή, δεν είναι δυνατό να εμφανίζεται σε αυτό η Δημοτική Αρχή της Πάτρας με συγκεκριμένη θέση για ένα ζήτημα της πόλης και να απαιτεί από τους υπόλοιπους να συμφωνήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα άλλα μέλη του «διευθυντηρίου» λειτουργούν ως… διακοσμητικά στοιχεία; Εννοείται λοιπόν, πως κάθε ζήτημα, τίθεται πρώτα στο «διευθυντήριο» και μετά, παρουσιάζεται στα τοπικά συμβούλια (Δημοτικά, Νομαρχιακά, κλπ). Εκεί παρουσιάζεται και η θέση των Βουλευτών.
Ακόμα, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν και πως το θέλουν, από τους Βουλευτές.
Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σπουδαιότητα, το ερωτηματικό για τον «μπούσουλα» του Νομού, τα επόμενα 20-30 χρόνια.
Δηλαδή, το «διευθυντήριο» θα ασχολείται μόνο με την επίλυση τρεχόντων ζητημάτων ή θα αναλάβει κι ένα ηγετικό ρόλο ως προς την διαμόρφωση της πορείας της περιοχής, τις επόμενες δεκαετίες;
Ένα τεράστιο μειονέκτημα της περιοχής είναι πως μοιάζει να θέλει λίγο από όλα! Στην Αχαΐα, θέλουμε και βιομηχανία και αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη υπηρεσιών και τουρισμό, και, και, και, και…
Έτσι όμως δεν φτιάχνεται το μέλλον. Κεντρικό και πρωταρχικό ίσως μέλημα του «διευθυντηρίου» θα είναι η συγκέντρωση προτάσεων και η διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής, που δεν θα εξαρτάται μόνο από τις δυνατότητες της (εκάστοτε) κυβέρνησης – πολιτείας, αλλά από τις τοπικές δυνάμεις. (Για παράδειγμα, αν αποφασίσουμε πως θα πρέπει να ενισχυθούν στο μέγιστο οι υπηρεσίες και οι συνδυασμένες μεταφορές, τότε θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για ένα διεθνές αεροδρόμιο στην περιοχή, για ένα μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο που θα εξυπηρετεί το λιμάνι, για το διαμετακομιστικό κέντρο του ΟΣΕ ή ακόμα και για το… νέο σύγχρονο σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ!)
Εν κατακλείδι, στην πρώτη σύσκεψη, πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν ορισμένα κομβικά ερωτήματα και όχι αυτή να μπει σε συζήτηση περιπτωσιολογίας, (συγκεκριμένων έργων, κλπ).
Θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα «Αχαϊκό Διευθυντήριο»; Εγκαταλείπουμε τα μικροπολιτικά παιχνίδια; Διαμορφώνουμε τις συνθήκες έντιμου και ανοιχτού διαλόγου για ΟΛΑ τα ζητήματα της περιοχής;
Στον διάλογο μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Αλλά δεν μπορεί να προσέρχεται με προαπαιτούμενα.
Ποιοι θα απαρτίζουν το «διευθυντήριο» και κάθε πότε αυτό θα συνέρχεται;
Αν μετά το τέλος της πρώτης σύσκεψης, οι ανακοινώσεις που θα βγήκαν, λένε πως «συζητήσαμε για κάποια ζητήματα, ανταλλάξαμε απόψεις και αποφασίσαμε να συζητούμε και στο μέλλον» τότε η κοινωνία θα καταλάβει πως τίποτα δεν άλλαξε και πως η σύσκεψη αυτή έγινε για να… περνάει η ώρα και να βγουν φωτογραφίες….
Αν όμως βγει μια κοινή ανακοίνωση όλων των συμμετεχόντων που αναφέρει ότι οι εννέα Βουλευτές, ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης αποφάσισαν την δημιουργία ενός άτυπου μεν, αλλά ουσιαστικού «πολιτικού συμβουλίου» της περιοχής, από το οποίο, χωρίς προαπαιτούμενα και κομματικές παρωπίδες, θα περνούν και θα φιλτράρονται όλα τα ζητήματα της περιοχής, αρχής γενομένης από την γενική φιλοσοφία κατεύθυνσης του Νομού τα επόμενα χρόνια, τότε η κοινωνία ενδεχομένως να καταλάβει πως κάτι μπορεί να αρχίζει να αλλάζει…
1 σχόλιο:
Από τα βασικότερα τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε, σαν Πατρινοί, είναι να φτάσει το τραίνο το ταχύτερο στην Πάτρα.
Με εκτίμηση
ΚΠ
Δημοσίευση σχολίου