6 Ιουν 2008

Επαφές Ν. Νικολόπουλου με παραγωγούς της Δυτ. Αχαΐας


Περιοδεία στην δυτική Αχαΐα πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο Νίκος Νικολόπουλος, όπου συναντήθηκε με πολίτες και τοπικούς παράγοντες και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που υπάρχουν, χωρίς να εκλείπουν άλλωστε ποτέ, στη κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή του νομού.
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα αυτής της εποχής, είναι το ζήτημα της διάθεσης και της τιμής των αγροτικών προϊόντων και ιδίως της πατάτας, για την οποία οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως ενώ αναγκάζονται να τη πωλούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμα και το κόστος παραγωγής, εντούτοις αυτή φθάνει να πωλείται 4 και 5 φορές πιο ακριβή στους καταναλωτές.
Αυτά μετέφερε ο Νίκος Νικολόπουλος διά ζώσης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς που τον συνόδευαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στην Πάτρα.
Ο Υπουργός κ. Αλ. Κοντός απαντώντας στον Αχαιό πολιτικό μεταξύ άλλων τόνισε: «Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο και παρουσιάζεται ως μία από τις πολλές στρεβλώσεις της αγοράς, που δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν αδιάφορο».
Ο Αχαιός πολιτικός συζήτησε με τους παραγωγούς στα ‘’πατατοχώρια’’ που επισκέφθηκε το πρόβλημα, το οποίο έρχεται ως συνέχεια μιας κακής σε γενικές γραμμές χρονιάς (με καταστροφές στις καλλιέργειες), επισημαίνοντας πως οι δυνατότητες παρέμβασης της Πολιτείας είναι περιορισμένες ως προς την αγοραστική αξία που διαμορφώνει κάθε προϊόν στην αγορά, αλλά πως μπορεί να είναι σημαντικές ως προς τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός διπλού προβλήματος. Από την μία, το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων ανεβαίνει κι από την άλλη, οι παραγωγοί δείχνουν, όχι μόνο να μην κερδίζουν περισσότερα από την πώληση του προϊόντος τους, αλλά να είναι υποχρεωμένοι να καθηλώσουν τις τιμές στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου η παραγωγή τους να μην σαπίσει στα χωράφια.
Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, κίνητρα για εκσυγχρονισμό της παραγωγής, ευνοϊκά μέτρα για τη προμήθεια φθηνότερων καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την παραγωγή, αλλά και συνειδητή προσπάθεια των ίδιων των παραγωγών να οργανωθούν και – γιατί όχι; - να δημιουργήσουν δικούς τους μηχανισμούς προώθησης των προϊόντων τους στην αγορά, είναι κάποιες από τις απαντήσεις στο πρόβλημα, που μπορούν να δοθούν με την βοήθεια και της Πολιτείας» επεσήμανε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως πρόκειται για ζητήματα που και ο ίδιος έχει μεταφέρει στους αρμόδιους κυβερνητικού παράγοντες και για τα οποία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται συγκεκριμένες εξαγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: