16 Ιουλ 2008

Η «11άδα» της Αχαίας


Εγκαινιάστηκε η έκθεση βιβλίων βουλευτών και ευρωβουλευτών στη Βουλή

Σε μια εποχή δύσκολη για τον κοινοβουλευτι­σμό και την πολιτική, στην οποία όλοι όσοι (ασχολούμαστε με αυτή υπό την έννοια της πα­ραγωγής έργου προς όφελος της κοινωνίας οφείλουμε να την επαναφέρουμε στο προσκήνιο, η πρωτοβουλία που ανέλαβε και υλοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ, Δημή­τρης Σιούφας, για τη συγκέντρωση του συγγραφικού έρ­γου των Βουλευτών και των Ευρωβουλευτών από την πε­ρίοδο της μεταπολίτευσης μέχρι και τις μέρες μας, απο­τελεί μια πρωτοπόρο και πολυσήμαντη ενέργεια.Δείχνει πως οι πολιτικοί, άνδρες και γυναίκες, δεν είναι μονοσήμαντοι και πως στην μεγάλη πλειοψηφία τους, διαθέτουν έντονο ενδιαφέρον για την ουσία της πολιτικής, της ιστορίας του τόπου, αλλά και των επιστημών. Μια ματιά στο σύνολο των βιβλίων τους, που συγκεν­τρώθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, το αποδεικνύει». Αυ­τά τονίζει σε ανακοίνωση του ο πρώην βουλευτής, Νί­κος Νικολόπουλος, που ήταν μεταξύ των συμμετεχόν­των στα εγκαίνια της έκθεσης βιβλίων βουλευτών και ευρωβουλευτών της περιόδου 1974 - 2008 που πραγ­ματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής στην οποία συμμε­τείχε και ο ίδιος με πέντε τίτλους βιβλίων που έχει συγ­γράψει.
Σημαντική ωστόσο, ήταν συνολικά η παρουσία της Αχαΐ­ας στην έκθεση, καθώς ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο νομός που ανέθρεψε κι ανέδειξε πολλούς μεγάλους πολιτι­κούς και πρωθυπουργούς, συμμετείχε με μια... 11άδα, «δικών της» ανθρώπων.
Αρχής γενομένης από τους πρώην πρωθυπουργούς, Γεώργιο Παπανδρέου, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Δημήτριο Γούναρη, Ανδρέα Παπανδρέου και Ανδρέα Μιχαλακόπουλο, η έκθεση περιελάμβανε ακόμα, βιβλία των πρώην υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών Μένιου Κουτσόγιωργα, Παναγιώτη Σαλαμαλίκη, Γρηγορίου Σολωμού, Βασίλη Μπεκίρη, Δημήτρη Κουτσό­γιωργα και ασφαλώς, του Νίκου Νικολόπουλου όπως προαναφέρθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί δε, πως τα εγκαίνια της έκθεσης τί­μησε με την παρουσία του κι ένας ακόμα μεγάλος Αχαι­ός πολιτικός, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κω­στής Στεφανόπουλος.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σιούφας, συμφώνα με τα στοι­χεία που προέκυψαν από σχετική έρευνα, υπάρχουν 420 βουλευτές και ευρωβουλευτές που βρέθηκαν να έχουν συγγράψει τουλάχιστον ένα βιβλίο και στόχος της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου με το συγγραφικό έργο βουλευτών και ευρωβου­λευτών, που θα εμπλουτίζεται συνεχώς και θα είναι προσβάσιμο στους ιστορικούς, στους μελετητές, στους φοιτητές, στους σπουδαστές και σε όλους τους πολί­τες. «Αποτελεί τιμή μου, να συμμετέχω με δικά μου βιβλία σε αυτή την έκθεση, δίπλα σε γίγαντες της πολιτικής μας ιστορίας και σε πολλούς γνώριμους και αγαπημέ­νους συναδέλφους» υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος ετοιμάζει πλέον με πυρετώδεις ρυθμούς το νέο του βιβλίο για τον
«Γέρο της Δημοκρατίας», τον αεί­μνηστο Γεώργιο Παπανδρέου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: