18 Ιουλ 2008

Μπορούμε να φτιάξουμε, καταυλισμό για πρόσφυγες ;;

(Ιδού η αλήθεια μέσα από έγγραφα)
Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ σήμερα να αποδείξουμε ότι οι υπεύθυνοι για την κατάσταση των προσφύ­γων στην Ηρώων Πολυ­τεχνείου είναι η ατολμία των αρμοδίων φορέων της πόλης, αλλά βεβαίως και η ίδια η κυβέρνηση, με ζητούμενο πάντα τη δημιουργία ενός σταθμού φιλοξενίας.
ΣΗΜΕΡΑ θα «μιλή­σουμε» με έγγραφα, και πρώτο είναι ένα που υπο­γράφει ο Άμπετ Χασμάν πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου, στις 10/10/2006 (αρ. Πρωτ. 655) και απευθύνεται προς τον υπουργό Εσω­τερικών Προκοπή Παυλόπουλο, όπου αναφέρει το αίτημα της Δημοτικής Αρχής για δημιουργία κα­ταυλισμού με ανθρώπινες συνθήκες:
«Κύριε Υπουργέ,,
Το Γραφείο Ένταξης Προσφύγων του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων. στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει στην προσπά­θεια στήριξης ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες), θε­ωρεί απαραίτητη και επι­τακτική την ανάγκη της άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας και τη υιοθέ­τηση μιας ενιαίας Ευρω­παϊκής Πολιτικής, για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων.Η μεγάλη εισροή Αφγα­νών Προσφύγων, εκ του οποίου ένα μεγάλο πο­σοστό αφορά ανηλίκους, πρόβλημα που επανει­λημμένα έχει επισημάνει ο Κοινωνικός Τομέας του Δήμου Πατρέων και τις δι­αστάσεις που αυτό μπορεί να πάρει, φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκή­νιο την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία οργα­νωμένου Σταθμού Υποδο­χής, ενώ για την ίδια την παρουσία των προσφύγων στην αχαϊκή πρωτεύουσα απαιτείται μια συνολική Εθνική Πολιτική».
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ έγγραφο είναι μια απάντηση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 23/1/2007 (αρ. Πρωτ. 153466) μετά από ερώ­τηση τριών βουλευτών, του αείμνηστου Παναγι­ώτη Κοσιώνη, του Νίκου Νικολόπουλου και του Β. Νικολαΐδη.
ΑΠΑΝΤΑ το Υπουργείο ως εξής:
«Στο πλαίσιο των σχεδί­ων "ΒΑΛΚΑΝΙΟ" και "ΠΟ­ΣΕΙΔΩΝΙΟ", οι Νομαρχια­κές Αυτοδιοικήσεις έχουν την ευθύνη φροντίδας των λαθρομεταναστών για την φιλοξενία, σίτιση και πε­ρίθαλψη τους σε Κέντρα Προσωρινής Διαμονής. Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι σε στενή συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτο­διοικήσεων της χώρας, οι οποίες επιλαμβάνονται άμεσα των όποιων προβλημάτων ανακύπτουν από πλευράς δημόσιας υγείας (εμβολιαστική κά­λυψη των αλλοδαπών, υποδομές υγιεινής, έλεγ­χος λοιμωδών νοσημά­των)».
ΜΕΤΑ ΑΠΟ αυτά πολύ φοβούμαστε ότι κάποι­οι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, κάποιοι αποφεύγουν ν' αγγίξουν το θέμα, ενώ οι συνθήκες δεν φαίνεται να αλλάζουν προς το καλύτερο για την ώρα. αντίθετα προχωρούν προς το χειρότερο για όλους, αν παραμείνει αυ­τή η κατάσταση,
ΕΝΑΣ ανθρώπινος σταθμός φιλοξενίας είναι μια ρεαλιστική απόφαση, για να πάψει το μαρτύριο προσφύγων και κατοίκων.
ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ότι σε αυτήν την πόλη δεν υπάρ­χουν σαδιστές!
ΚΑΙ ΝΑ σκεφθεί κανείς ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο, που να καθιστά ανεπίκαιρα τα παραπάνω έγγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: